Innlegg av Tone Lindberg Grøstad i MaskinRegisteret utgave 06-2021

I skrivende stund er det fortsatt noen feriedager igjen, men som alltid, begynner hjernen å kverne når det nærmer seg oppstart igjen. Denne gangen fikk prosessen fart med offentliggjøringen av FNs klimarapport i går. Den skriker etter vår oppmerksomhet, men hva skal til for å snu utviklingen.

Etter lanseringen har det kokt i media. Det hjelper lite at det er valg i løpet av noen måneder, når politikere skal uttale seg om hva landet skal gjøre. Men om vi legger valgflesk til sides, og så er det viktige fokus hva hver og en av oss gjør – som privatperson, som ansatt og som bedriftseier. Norge er et lite land, og mange ganger er det vanskelig å se veien videre når man ser massiv forurensning i utviklingsland og ferske industriland. Det betyr ikke at vi ikke kan påvirke og på vår måte styre deler av utviklingen.

I dag har jeg spesielt tenkt på paradokset at jo mer globalisering – jo mer transport av varer og arbeidere – jo mer forurensning. Konkurransen blir skarpere, og land med lavere lønnskostnader vinner flere store anbud. Så da burde vi forvente at en del av klimapolitikken til store norske selskap er å gjøre flest mulig kortreiste innkjøp, hvor varer og arbeidsfolk ikke må transporteres mer rundt en nødvendig.

For de fleste norske industribedrifter ville dette være gode nyheter!

Jeg må forte meg å si at dette ikke betyr at vi skal bli proteksjonistiske, for det vil ikke gagne industrien vår. Mange norske industribedrifter lever av eksport, og en total lukking av grensene vil selvfølgelig medføre at vi ikke får være med å konkurrere ute. Så litt Ole Brum – ja takk begge delene – litt mer produksjon her hjemme for de store selskapene og fortsatt åpning for internasjonal deltakelse der det ikke bare er pris som avgjør – så vinner både norsk industri og miljøet!

Ønsker alle en fortsatt grønn sommer – før høsten kommer med spennende fargevalg…..